AMD Lukovica in MK Rokovnjači sta v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem organizirala dirkaški konec tedna.

V soboto 24. avgusta 2019 je bila dirka za državno prvenstvo in rekreacijsko tekmovanje v trialu.

Nastopilo je 24 voznikov, ki so morali v 4 urah 4 krat prevoziti vseh sedem sekcij.. Tekmovanje je potekalo v lepem vremenu, tako da so lahko tekmovalci prikazali vse svoje znanje in spretnosti obvladovanja motorjev.

Rezultati: v kategoriji T1 so zasedli prvo mesto Matjaž Pahor, drugo Davor Primožič in tretje Franc Skol; v kategoriji T2 rumena, prvo mesto Damjan Zorko, drugo Darko Čater in tretje Nik Podobnik; v kategoriji T3 bela, prvo mesto David Pevec, drugi je bil Lovro Setnikar in tretji Srečko Tojnko; T4 ženska bela, prvo mesto Helena Čater; v kategoriji GP rdeča, Severin Sajevec pred Frankom Uljuničem in v kategoriji GP W rumena je prvo mesto pripadlo Luciji Sajevic.

Na koncu so se v trialu pomerili še najmlajši, ki so pokazali že zavidljivo znanje in obvladovanje tehnike.

Na asfaltni stezi so vozniki cestno hitrostnih motorjev ves dan, od 8. do 18.30, vozili neuradne proste treninge. Vsaka kategorija je imela 7 treningov po 10 minut. Med zadnjim treningom kategorij Alpe-Adria se je nebo stemnilo, začele so padati prve dežne kaplje. Ko so vozniki zapeljali v boks, se je ulilo. Močni sunki vetra so poškodovali nekaj nadstreškov v boksih.

V nedeljo 25. avgusta 2019 so bile odpeljane naslednje dirke:

  • Dirke ALPE-ADRIJA in Memorial Nika Sodnikarja v kategorijah Classic in Oldtimer z vozniki iz Češke, Hrvaške, Romunije, Slovaške in Slovenije
  • Dirke za DP Slovenije za kategorije minimoto in skuter za Veliko nagrado Lukovice, ter
  • Rekreativno tekmovanje v kategoriji supermoto

Zaradi sobotnega obilnega deževja so morali gasilci izčrpati vodo, ki se je ujela na travnati luknji ob progi, zato so se uradni treningi začeli s 30 min zamudo. Dopoldne so vozniki odpeljali tudi kvalifikacijske vožnje z merjenem časov za določitev vrstnega reda na štartu popoldanskih dirk.

Na nedeljski dirki so bili prisotni županja občine Lukovica mag. Olga Vrankar, generalni sekretar AMZS mag. Jure Kostanjšek, ter družina in prijatelji Nika Sodnikarja. Tekmovanje sta vodila predsednik žirije dirke Alpe-Adria Gianni Skalamera in delegat AMZS Marino Štoka. Tekmovanje si je ogledalo veliko prijateljev hitrostnega motociklizma.

Po nagovoru županje Občine Lukovica je Klavdija Sodnikar predstavila lik očeta, sin Saša pa je odpeljal spominsko vožnjo in se zaustavil na mestu, kjer je Niku Sodnikarju odpovedalo srce. Niko je bil dolgoletni tekmovalec, dobitnik dveh zlatih čelad za osvojene naslove državnega prvaka. Na poti k tretji zlati čeladi ga je na tej rogi, sredi treninga odpovedalo srce. Bil je vnet zbiralec starih motorjev, avtomobilov in tovornjakov (doma je imel preko 100 motorjev). Kot tekmovalec in organizator je veliko pripomogel k razvoju tekmovanj s starodobniki. Po njegovem odhodu je zazijala velika praznina, kar se odraža na manjšem številu tekmovalcev in organizatorjev dirk v kategorijah starodobnikov. Prisotni so se pokojnemu poklonili z minuto molka.

Ob 12.15 je bil štart prve dirke. Začeli so najmlajši tekmovalci v kategorijah minimoto otroci, in sicer MM otroci skupina 1 (3 vozniki) in MM otroci 2 (3 vozniki). Za njimi so šli na progo dirkači v kategoriji Super moto – SM (11 voznikov), nato minimoto open - MM open (5 voznikov), sledila je kategorija skuter - SK 70 (6 voznikov) in SK Open (5 voznikov) in na koncu vozniki Alpe Adria Oldtimer (3 vozniki z motorji do letnika 1972) in Alpe Adria classic (12 voznikov z motorji do letnika 1990). Štart posamezne vožnje je bil takoj po zaključku predhodne vožnje.

Številni gledalci ob progi so spremljali zanimive vožnje in neizprosne dvoboje za višjo uvrstitev. Izstopali so vozniki v kategorijah Supermoto in Alpe-Adria. V kategoriji Supermoto sta se v drugi vožnji Mikac in Bortolotti ves čas borila za tretje mesto. Mikac je dvakrat skoraj padel, a je z vratolomnimi manevri obakrat uspel ujeti motor in v zadnjem ovinku zadnjega kroga s kasnejšim zaviranjem le uspel prehiteti Bortolottija. V kategotiji AA so se Rumuna Sarac in Beleiu ter Hrvat Cmrk v obeh vožnjah od štarta do cilja borili za prvo mesto in se večkrat zamenjali na vodilnih pozicijah. V kategoriji Skuter je Klemen Švara, zmagovalec prve vožnje, po vodstvu v drugi vožnji padel in zaradi okvare motorja odstopil.

Takoj po koncu zadnje dirke je bila podelitev pokalov prvim trem v vsaki kategoriji. Najboljši v Alpe-Adria so dobili pokale za vsako vožnjo, v ostalih kategorijah pa za skupno zmago po obeh vožnjah.

Zmagovalci: v kategoriji MM otroci 1 Tian Krševan, v kategoriji MM otroci 2 Tadej Maver Guštin, v kategoriji SM Luka Pleško, v kategoriji MM open Jani Medoš, v kategoriji K70 Nejc Kogovšek, v kategoriji DK Open Matija Fantinič.

V tekmovanju ALPE ADRIA je v kategoriji AA CLASSIC 500 v obeh vožnjah zmagal Primož Vindišar iz Slovenije (AMD Lukovica). V tej kategoriji je bil Rok Ocepek, član AMD Lukovica, drugi. V kategoriji AA CLASSIC LEGEND je dvakrat zmagal Jan Čižek iz Češke, v kategoriji AA CLASSIC SPECIAL OPEN je v prvi dirki zmagal Bruno Cmrk iz Hrvaške, v drugi dirki pa Cristian Sarac iz Romunije. V kategoriji AA OLDITIMER 250 je v obeh vožnjah zmagal Lubomir Kamenar iz Slovaške. V kategoriji AA OLDTIMER 500 je bil dvakrat najboljši Matjaž Lesjak iz Slovenije. Član AMD Lukovica Jože Cerar je v prvi vožnji odstopil zaradi okvare motorja, v drugi pa se je že v prvem zavoju zapletel z enim od sotekmovalcev in padel ter z bolečinami v desni rami odstopil.

Prireditev so omogočili:

AMZS, OBČINA LUKOVICA, AVTO KVEDER LUKOVICA, AVTO CERAR KAMNIK, NIKOTRANS&BEGRAD, AVTOLIČARSTVO AVTOKLEPARSTVO PAPEŽ, ELTEKOMA MARKO KOTNIK S.P., MIG GREGA CERAR S.P., GP RESNIK, FRANCI KLOPČIČ, UMBIT RAČUNALNIŠKE STORITVE, AVTOPREVOZNIŠTVO MARJAN DOLINŠEK S.P., VULKANIZERSTVO LENČEK, GOSTILNA BEVC, PICERIJA FURMAN, AVTOPREVOZNIŠTVO JEREBTRANS DUŠAN VAJDE S.P., Restavracija LISJAK VRANSKO