Avto moto društvo Lukovica je v četrtek, 30. 3. 2023, z začetkom ob 19. uri, v dvorani Kulturnega doma Martina Slomška v Šentvidu organiziralo predavanje  za starejše voznike. Izvedel ga je g. Danijel Granda, inštruktor  Centra varne vožnje AMZS z Vranskega, ki je predstavil spremembe cestno prometnih predpisov (CPP) in napredne asistenčne sisteme v vozilih.

Inštruktor varne vožnje Danijel, z bogatimi vozniškimi izkušnjami, je na zanimiv in vzpodbuden način predstavil nove predpise, ki jih je vizuelno predstavil na platnu, da je skoraj 40 udeležencev lahko nazorno videlo, kako se obnašati v križišču in še vedno za nekatere zagonetnih krožiščih, da jih pravilno in varno prevozijo. V 90 minutnem predavanju so slišali veliko zanimivega in koristnega o novih prometnih znakih in talnih oznakah na vozišču.

 

V nadaljevanju je inštruktor predstavil nekatere asistenčne sisteme, ki jih proizvajalci vgrajujejo v sodobna vozila, poudaril njihove prednosti ter opozoril na slabosti in pasti, na katere naj bodo pozorni. Asistenčni sistemi v avtomobilih so računalniški programi in senzorji, ki pomagajo vozniku pri vožnji in zagotavljajo večjo varnost in udobje. Ti sistemi uporabljajo različne tehnologije, kot so radarji, kamere in senzorji, da zbirajo podatke o okolju avtomobila, kot so razdalje drugih vozil, hitrost, zaviranje, prepoznavanje znakov in smer vožnje. Te podatke obdelujejo in zagotavljajo vozniku različne informacije in ukrepe za izboljšanje varnosti in udobja. Te in druge tehnologije v asistenčnih sistemih pomagajo voznikom, da se bolj osredotočijo na vožnjo in zmanjšajo tveganje za nesreče. Vendar pa ti sistemi niso popolni in ne morejo nadomestiti pozornosti in spretnosti voznika.

 

Inštruktor je opozoril, da se po 65 letu hitro slabša odzivnost in podaljšuje reakcijski čas, česar ne morejo vedno uspešno nadomeščati dolgoletne izkušnje.

 

Predavanja se je udeležila tudi županja Občine Lukovica, mag. Olga Vrankar, ki s komisijo za varnost prometa, ki ji predseduje Marjan Kveder, skrbita za to urejeno področje prometne varnosti v občini.

 

Po podanih odgovorih na številna vprašanja udeležencev, je organizator dva izmed starejših udeležencev nagradil z brezplačno udeležbo na pet in pol urnem praktičnem izobraževanju o varni vožnji za starejše voznike (program Senior) v AMZS CVV na Vranskem.

 

Pred odhodom iz dvorane so udeleženci prejeli praktična darila z logotipom AMZS in izvod Motorevije.

Člani AMZS imajo ugodnosti pri storitvah AMZS kot tudi pri programu senior.

Zahvaljujemo se AMD Lukovica za organizacijo tega poučnega predavanja.

 

Napisal: Viktor Jemec ob sodelovanju Tomaža Andrejke

Foto: Mira Andrejka