Blaž Cerar AMD Lukovica v ekipi mladih kolesarjev AMZS na evropskem tekmovanju ETEC v Ženevi

V dneh od 12. do 15. septembra 2019 se je ekipa Avto-moto zveze Slovenije (AMZS) v Ženevi udeležila 34. FIA evropsko-prometnega izobraževalnega tekmovanja mladih kolesarjev (ETEC). V ekipi petošolcev, ki so si na izbirnem tekmovanju AMZS na Vranskem maja letos izborili nastop, so bili Blaž Cerar AMD Lukovica, Teo Križovnik AMD Dravograd, Tinka Žakelj AMD Moste in Jasna Plahuta AMD Kamnik, ki so jih spremljali trenerja Brane Vršnik in Jože Drab ter vodja slovenske ekipe Tomaž Andrejka, podpredsednik AMZS.

Cilj tekmovanja, ki ga je mednarodna avtomobilistična zveza FIA prvič izvedla leta 1986, je krepitev prometnega izobraževanja otrok in mladine v državah članicah FIA, s čimer želijo tako FIA kot avto-moto klubi, ki na tekmovanju sodelujejo, prispevati k zmanjševanju deleža mladih kolesarjev udeleženih v prometnih nesrečah.

V uvodnem govoru je Jean Todt, predsednik FIA, pozdravil udeležence in poudaril, da je glavni namen tekmovanja krepitev zavedanja otrok o varnem obnašanju v prometu ter druženje mladih iz evropskih držav. Mladim kolesarjem je zaželel uspešno nastopanje in jih zaprosil, naj po povratku domov svojim sošolcem, znancem in prijateljem pripovedujejo o tem kaj so doživeli in kaj so se med pripravami na tekmovanje naučili. Med vožnjo na kolesu naj vedno nosijo zaščitno čelado in upoštevajo cestno-prometne predpise.

Tekmovanje je bilo sestavljeno iz različnih vaj, s katerimi so mladi kolesarji pokazali spretnosti na kolesu, teoretično znanje in poznavanje cestnoprometnih predpisov med vožnjo s kolesom na poligonu. Naši tekmovalci so začeli zelo spodbudno. Žal pa so proti koncu popustili in naredili nekaj »nepotrebnih« napak. Očitno so si naložili preveliko breme, saj so pričakovali uvrstitev do 5. mesta, zasedli pa 16. med 22 ekipami. Razočaranje je kmalu minilo. Druženje s tekmovalci iz drugih ekip je pomenilo priložnost za sklepanje novih poznanstev in utrjevanje znanja tujih jezikov.